Bij StandOut volgen we de trends in marketingland op de voet. Wij maakten een lijstje van 5 online marketingtrends die steeds belangrijker worden en waar je als ondernemer nu echt niet meer omheen kunt!
Trend 1: Stories zijn hot
Op Instagram zie je tegenwoordig veel bedrijven die gebruikmaken van Instagram Stories en nauwelijks nog content plaatsen op hun tijdlijn. Bekijk jij zelf ook eigenlijk alleen de Stories? Je bent niet de enige. Het is een mooie kans voor bedrijven om hierop in te spelen.
Zorg als bedrijf voor een goede strategie. Video’s die je plaatst in je Stories moeten verticaal zijn gefilmd. Plaats absoluut geen horizontaal filmpje, dat is lastiger kijken en je volgers zullen afhaken. Bedenk dus goed wat voor content je gaat maken en zorg dat je daarbij de juiste beelden hebt. Horizontaal voor je tijdlijn, verticaal voor je Stories.
Je kunt ook via Instagram Stories adverteren. Om de 3 à 4 Stories komt er een advertentie voorbij. Heb je een webshop dan is het een mooie manier om bezoekers naar je website te trekken. Dankzij ‘product tags’ kun je direct het artikel en de prijs laten zien. Dat helpt klanten snel te beslissen. Ze gaan direct naar het juiste product in jouw webshop en kunnen makkelijk de aankoop doen. Een goede, efficiënte manier van adverteren en een grote kans op meer bestellingen!
Trend 2: Voice search
In Nederland zijn we nog niet echt bezig met voice search, maar grote spelers op de markt, zoals Google en Apple, zetten al wel groots in met voice search. Het staat in Nederland nog wel in de kinderschoenen, maar volgends de voorspellingen gaat dat snel veranderen. De voorspellingen luiden dat volgend jaar (2020), 50% van de zoekopdrachten gesproken is. Dit brengt wel veranderingen met zich mee, vooral voor marketeers.
Wat er vooral verandert op het gebied van SEO is dat voice search de huidige manier van zoeken bijstelt. Bezoekers zoeken nu op bijvoorbeeld ‘schoenenwinkel Ommen’. Deze zoekwoorden worden ook zo ingevoerd. Bij voice search zoek je eerder op ‘welke schoenenwinkels zijn er in Ommen?’ In plaats van woorden te benoemen, benoem je een hele zin. De zoekopdrachten worden dus langer. Kortom, zoekopdrachten veranderen, net als de manier waarop we zoeken. Dit is terug te zien in de zoekresultaten.
Trend 3: Influencers
Tegenwoordig kunnen we niet meer om ze heen: Influencers. Het lijkt wel of iedereen een influencer kan worden, maar is dat wel zo? En zijn ze dan nog wel geloofwaardig? Influencers gaan de komende jaren nergens heen. Toch verandert er wel iets; authenticiteit en geloofwaardigheid spelen een steeds grotere rol.
Dit gaat allemaal gebeuren met de opkomst van de micro-influencer. Een micro-influencer is iemand met een klein aantal volgers die meer invloed heeft op zijn of haar volgers. De volgers van de micro-influencer kennen diegene vaak persoonlijk. Ze nemen daarom sneller iets van hem of haar aan. Jij neemt zelf ook sneller iets aan van een familielid of van een vriend(in) toch?
Trend 4: Contentmarketingstrategie
Dat een goede contentmarketingstrategie belangrijk is weten veel bedrijven al wel. Dat is nu dan ook niet anders. Helaas hebben veel bedrijven geen goede strategie. Ze plaatsen zomaar wat zonder regelmaat en dat kan beter. Gelukkig zien veel bedrijven wel het belang in van contentmarketing, maar weten ze soms niet wat een goede strategie is.
Wat vooral belangrijk is dat de social mediagebruikers steeds meer content zien. Het is daarom belangrijk om scherpe, meetbare doelen vast te stellen en je content hierop aan te passen. Maak bijvoorbeeld een video in plaats van een foto. We bespraken ook al het belang van Instagram Stories. Hierin maak je korte video’s waar je volgers geboeid naar kijken. Je kunt dit opdelen in verschillende filmpjes, zodat je boodschap duidelijk wordt. Probeer je content ook op diverse platforms te verspreiden, dat zorgt voor herkenning.
Trend 5: LinkedIn
Het gebruik van LinkedIn neemt rap toe. In 2018 maakten 4,4 miljoen Nederlanders gebruik van LinkedIn en dit aantal blijft stijgen. Toch daalt het organische bereik van bedrijfspagina’s. In 2019 zien we dan ook dat bedrijven steeds meer hun medewerkers als ambassadeurs gebruiken.
Videocontent blijft een belangrijk middel om mensen te bereiken. Laat je medewerker een vlog maken en die plaatsen. Ook op LinkedIn wordt dit steeds belangrijker. LinkedIn gaat nu ook Stories aanbieden net als Instagram en Facebook. Deze ontwikkeling is er nog niet, maar dat die gaat komen is zeker!
Verder kun je straks op LinkedIn ook pdf’s en PowerPointpresentaties delen. Dat is voor bedrijven een kans om goede content te zenden naar de buitenwereld. Laat één van je medewerkers de content schrijven en plaatsen, als ambassadeur van je bedrijf!
Erken jij bovenstaande online marketingtrends en wil je hierop inspelen, maar heb je geen idee hoe? Kom dan eens met ons kletsen! Wij denken graag met je mee in het opzetten van een goede contentmarketingstrategie.