Als je veel met Analytics werkt, heb je het vast al gezien. Analytics heeft een nieuwe versie, Google Analytics 4 (GA4). Dit is misschien wel de meest ingrijpende verandering die Google Analytics ooit heeft gehad. Van het uiterlijk tot aan de functies, het ziet er anders uit en het werkt anders. Reden voor wat uitleg! Simon vertelt je meer over de veranderingen en natuurlijk over wat dit inhoudt. Onderaan de blog hebben we ook een tutorial geplaatst. Deze legt je stap voor stap uit hoe de nieuwe versie werkt.
N
ieuwe look
Misschien wel het meest opvallende is de nieuwe look van GA4. Vooral het menu is erg veranderd. Waar je eerst alle items in dropdown menu’s had staan, zijn de items nu in koppen verdeeld. In één oogopslag een stuk overzichtelijker dan de huidige versie. Toch is het wel even zoeken waar je alle informatie vindt. Namen van pagina’s zijn veranderd en ook de pagina’s zelf hebben een andere look gekregen. Naast de nieuwe look is ook niet alle data overgezet van de huidige naar de nieuwe versie en dat is knap lastig.
Event-driven datamodel
De nieuwe look is natuurlijk niet de reden dat GA4 anders werkt. De grootste wijziging zit in de basis, namelijk hoe Analytics data meet, dat gaat nu heel anders. In de huidige versie van Analytics werden sessies gekoppeld aan gebruikersdata. Met het event-driven datamodel koppelt Analytics sessies en paginaweergaven los van elkaar. In plaats daarvan meet GA4 in serie van events, waarbij elk event via parameters extra informatie doorgeeft aan Google Analytics. Hiermee legt Analytics niet meer de aandacht op het aantal ‘ogen’ of bezoekers dat de website bezoekt, maar meer de nadruk op waardevolle bezoeken.
Voordelen van GA4
Natuurlijk zijn er meer voordelen van de nieuwe GA4. We hebben ze even allemaal op een rijtje gezet.
- Makkelijker je doelgroepen beheren. De doelgroepen worden nu gemaakt op basis van wat gebruikers op je website doen. Je kunt automatisch bezoekers laten groeperen in mensen die waarschijnlijk binnen 7 dagen terugkeren, en in mensen die dat niet doen. De eerste groep is natuurlijk een perfecte doelgroep voor adverteren via social media of Google Ads.
- Het einde van de bounce rate. De bounce rate wordt vervangen door ‘Engaged sessions’. Het vergt dus echt actie van de bezoeker om meegeteld te worden. Bijv. een conversie activeren (die bepaal je zelf) of meer dan 2 pagina’s bezoeken. Het bounce percentage ‘niks doen’ op de website wordt in de prullenbak gegooid!
- Cross-platform campagnes. Heb je een app en een website dan kun je vanaf nu de databronnen van beide koppelen. Je onderscheidt een app nu in webapp (app via de website) of een echte app (zoals Instagram). Met name in de webap kun je met GA4 makkelijk gegevensstromingen meten. Je meet dus echt goed of je campagnes werken.
- Analysehub gratis. In GA4 kun je rapporten aanmaken met zelfgeselecteerde data. De analysehub verzamelt deze rapporten, waardoor je ze makkelijk kunt terugvinden. Je kunt de rapporten aanvullen met dimensies, statistieken en segmenten. Deze hub is vanaf nu gratis beschikbaar.
Zelf doen, of het liever laten doen?
Wil jij starten met de nieuwe versie van Analytics, maar weet je niet waar je moet beginnen? Check deze tutorial. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe de nieuwe versie werkt!
Wil jij je marketing uitbreiden met campagnes en wil je daarbij Google Analytics inschakelen? Maar weet je niet hoe? Wij helpen je graag!
Neem contact met ons op