TikkenTip: kill your darlings! 

10 JUNI, 2022

Marlou, Content Marketeer

/ “I’ll never let go, Jack!” – en wat volgde? Rose liet los.

Jack was niet te redden (Jack was wel te redden, er was ruimte genoeg op die deur!) A darling was killed. En dat gaan we jou ook leren! Want écht goede teksten komen voort uit wegstrepen en herschrijven. En vaak moet je dan dat stuk eruit halen, waar je misschien wel het meeste tijd in hebt zitten. Waar je van bent gaan houden. Die je niet wilt laten gaan. Dat stuk is als een ijsberg in de Atlantische Oceaan op 15 april in 1912. Niemand ziet het en toch ruïneert het alles (hoe niemand dat gi-gan-ti-sche blok heeft gezien blijft mij een raadsel. Afijn, ik dwaal af).

Let’s kill some darlings! 

Wie is dat schatje?

Misschien heb je nog nooit van de term gehoord, toch is kill your darlings een begrip die al jaar-en-dag bekend staat bij schrijvers. William Faulkner – een gerenommeerd schrijver – bedacht jaren geleden de term. Stephen King (je weet wel, die van It en The Shining) sprak de wijze woorden:

“Kill your darlings, kill your darlings, even when it breaks your egocentric little scribbler’s heart, kill your darlings.”

Stephen King

/ En hoewel het schrappen van stukken tekst best pijn kan doen, moet je altijd het volgende doel voor ogen houden: je schrijft niet voor jezelf, je schrijft voor de lezer.

License to kill

Maar hoe ontdek je nou waar jouw ‘darlings’ zitten? Easy! Laat iemand je werk lezen. Twee paar ogen zien meer dan één. Waar jij het hele achtergrondverhaal in je hoofd hebt zitten, leest zo’n proeflezer het verhaal voor het eerst. En onthoudt: feedback op stukken tekst zijn niet persoonlijk. Als je het idee hebt dat je na zo’n stukje feedback wilt ruilen met Jack in het water – TADA! Je hebt een darling gevonden. License to kill! En als je dat echt niet kan verdragen? Dan maak je een apart document op met al jouw darlings.

Schrijven is schrappen

Hoe je zelf goed kan schrappen in teksten? Ga op zoek naar overmatig gebruik van termen, opsommingen en uitlichtingen – zoals deze zin! Dit kun je ook gewoon zo zeggen: Verwijder herhalingen. Bam! Daarnaast kun je kijken naar ‘mooie’ zinnen, die leuk staan, maar net niks zeggen. Weg ermee. En wat je nu gaat doen? Work even harder. Tijd om het stuk te herlezen en aan te passen waar nodig. Of herschrijf het hele verhaal! Lukt dat niet? Neem even afstand en kom er later op terug.

/ Jouw verhaal gaat top worden!

Kom je nou echt niet uit je tekst? Onze copywriter en content marketeer Marlou helpt je graag. Je hoeft het alleen maar te vragen. 😉

Wil jouw tekst niet vlotten?