Wat is cachegeheugen en hoe voer je een hard refresh uit?
Wanneer je een webbrowser zoals Chrome gebruikt, worden bepaalde gegevens van bezochte websites lokaal opgeslagen in het cachegeheugen en in cookies. Dit cachegeheugen fungeert als een tijdelijke opslagplaats, waardoor websites sneller kunnen laden door eerder opgehaalde gegevens opnieuw te gebruiken.
Als wij wijzigingen doorvoeren op een website en deze publiceren, kan het voorkomen dat je deze niet direct ziet wanneer je de pagina bezoekt. Dit komt vaak doordat je browser nog oude gegevens uit het cachegeheugen gebruikt. In plaats van de nieuwste versie van een pagina te laden, haalt de browser een opgeslagen versie op, wat tijd bespaart maar soms verouderde inhoud toont.
Om dit probleem op te lossen, kun je een ‘hard refresh’ (harde verversing) uitvoeren. Hiermee dwing je de browser om de meest recente versie van een webpagina rechtstreeks van de server te laden, in plaats van gegevens uit het cachegeheugen te halen. Dit kan met de volgende toetscombinaties, afhankelijk van je browser en besturingssysteem:
Toetscombinaties voor een harde verversing:
•Google Chrome (Mac): ⌘ Cmd + ⇧ Shift + R
• Google Chrome (Windows): Ctrl + F5
•Mozilla Firefox (Mac): ⌘ Cmd + ⇧ Shift + R
• Mozilla Firefox (Windows): Ctrl + F5
•Microsoft Edge: Ctrl + F5
•Internet Explorer: Ctrl + F5 (Let op: Internet Explorer wordt sinds 15 juni 2022 niet meer ondersteund. Gebruik een moderne browser zoals Chrome of Edge voor een veilige internetervaring.)
Hoe werkt browser caching precies?
Bij browser caching controleert de browser of bepaalde bestanden, zoals afbeeldingen, scripts en stijlen, al eerder zijn geladen. Als deze bestanden beschikbaar zijn in de lokale opslag, zal de browser deze direct weergeven zonder opnieuw een verzoek naar de server te sturen.
Dit mechanisme versnelt het laden van websites, maar heeft als nadeel dat de browser niet altijd meteen weet of er recentere versies van bestanden beschikbaar zijn. Daarom hanteren we per bestandstype een vervaldatum, zodat de browser na een bepaalde periode opnieuw de server raadpleegt.
Bijvoorbeeld:
•JavaScript-bestanden worden doorgaans één maand gecachet.
•Afbeeldingen worden meestal een jaar lang opgeslagen.
Zodra de vervaldatum is verstreken, wordt een nieuw verzoek naar de server gestuurd om de meest actuele versie van het bestand op te halen. Hierdoor blijft de website up-to-date zonder dat de gebruiker handmatig een harde verversing hoeft uit te voeren.