Internet marketing tips 

Internet is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Voor bedrijven wordt het dan ook steeds belangrijker om op internet aanwezig te zijn. In dit artikel geven we een aantal basis tips voor bedrijven om een begin te maken met internet marketing.

Bepaal het doel van je internet marketing

Zoals elke vorm van marketing, begint internet marketing met het bepalen van een doel. Bij internet marketing is dit vaak een doel op je website. Voor een webwinkel is dit een bestelling of een inschrijving op een nieuwsbrief, voor een autobedrijf zal het een proefrit- of offerteaanvraag zijn. Een website heeft vaker meerdere doelen, een webwinkel wil namelijk naast verkopen ook duidelijke informatie geven voor klanten die iets retour willen sturen.

Door de doelen van een website op een rij te zetten kan je bepalen welk doel het belangrijkste is. Bij een webwinkel is dit verkopen, of zoals wij dat zeggen, conversies genereren. Dit betekent dus dat in het webdesign rekening gehouden moet worden met het doel en dat de teksten naar het doel toe geschreven moeten worden.

Het klinkt allemaal heel logisch maar gebeurt lang niet altijd. Als je weg gaat met de auto weet je ook waar je heen wilt rijden, doe dit dus ook online.

Bepaal je zoekwoorden

Google is voor veel websites de belangrijkste bron van bezoekers en dus klanten. Hierdoor is Google een belangrijke factor binnen internet marketing. Door in je teksten rekening te houden met zoekwoorden kan je Google laten weten waar je website over gaat. Dit zorgt er voor dat de kans groter wordt dat je weergeven wordt bij belangrijke zoekopdrachten.

Aan de hand van een zoekwoorden- en concurrentieanalyse kan je bepalen waarop je gevonden wilt worden. Hier kijk je hoeveel er gezocht wordt op bepaalde woorden en wie je concurrenten zijn op die woorden, dit is het begin van zoekmachine optimalisatie. Een handig tool is het hulpprogramma voor zoekwoorden van Google.

Gebruik Google Places

Internet marketing met Google PlusIn veel markten is de concurrentie binnen de zoekresultaten groot. Als grote partijen als Bol.com of Wehkamp online concurrenten zijn is het lastig om op de juiste woorden hoog te komen in Google.

Als je bedrijf lokaal diensten aanbiedt in Ommen heb je er niets aan dat je hoog komt in zoekopdrachten van mensen uit Maastricht. Voor een fysieke speelgoedwinkel is het bijvoorbeeld lastig om hoog te komen in de “normale” zoekresultaten. Op het woord speelgoed moet je bijvoorbeeld concurreren met Bol.com, Intertoys en Bart Smit.

Door een profiel aan te maken binnen Google Places en deze zo goed mogelijk in te vullen is het mogelijk om bij zoekopdrachten in jouw regio toch gevonden te worden op het woord “speelgoed”. Doordat Google de locatie van de gebruikers ziet en zo relevant mogelijk wil zijn, gebruikt Google de Google Places profielen zodra deze relevant genoeg zijn.

Door de lokale resultaten binnen Google is het toch mogelijk om lokaal te concurreren met grote partijen.

Dit artikel is natuurlijk lang niet compleet, er zijn zoveel mogelijkheden op het internet. In ons volgende blog gaan we het over de mogelijkheden van social media hebben.