Bedrijfsfotografie zelf doen? Lees dan eerst deze blog! 

Fotografie is een heel belangrijk onderdeel op je website. Een goede foto zegt namelijk zoveel meer dan een lange lap tekst. Met foto’s kun je binnen enkele seconden duidelijk maken wat je bedoelt. Die beelden geven de sfeer en uitstraling van jouw bedrijf weer en dus is het extra belangrijk dat de foto’s professioneel zijn. Vanwege dit grote belang raden wij altijd aan om bedrijfsfotografie uit te besteden aan een professionele fotograaf.

Als het inhuren van een fotograaf vanwege bijvoorbeeld budgettaire redenen niet lukt en je toch zelf aan de slag gaat met het maken van foto’s, raden we je aan onze tips goed door te lezen. Met deze tips kun je zonder technische kennis (over zowel je fotocamera als Photoshop) toch goede foto’s maken. Dus ga jij bedrijfsfotografie zelf doen? Of schiet je regelmatig nieuwe beelden voor bijvoorbeeld Facebook? Of maak je vaak productfoto’s voor in de webshop? Lees dan onze tips!

Portretfotografie

Ga je voor de ‘Over ons‘ pagina de medewerkers uit je team op de foto zetten? Zorg er dan voor dat de foto’s van alle medewerkers allemaal in dezelfde stijl zijn. Kies voor een vaste dezelfde achtergrond en zorg ervoor dat het licht op alle foto’s ongeveer hetzelfde is. Als het lukt is het dus slim om alle medewerkers op hetzelfde moment van de dag te fotograferen.

Fotografeer bij voorkeur buiten. Zo krijg je het meest natuurlijke licht en voorkom je donkere foto’s. Let op dat je de zon in je rug hebt. Moet je echt binnen fotograferen? Zorg dan voor veel licht van bijvoorbeeld studiolampen. Houd er bij het fotograferen van mensen rekening mee dat je de lens op ooghoogte van de persoon houdt. Ga dus op een trapje staan of zak door je knieën. Houd daarnaast de camera niet recht voor het gezicht maar een beetje links of rechts (afhankelijk van de beste kant van de persoon) zodat de persoon zijn of haar hoofd moet draaien om in de lens te kijken. Zo trek je meer de aandacht met je foto.

Productfotografie

bedrijfsfotografie zelf doen

Maak je zelf productfoto’s voor in je webshop? Of ga je bedrijfsfotografie zelf doen en de producten van jouw bedrijf op de foto zetten voor op je bedrijfswebsite? Zorg dan altijd voor een neutrale achtergrond. Zijn de foto’s voor in een webshop? Houd de achtergrond dan wit en maak foto’s vanuit verschillende hoeken. Zo krijgen potentiële kopers een goed beeld van het product voordat ze besluiten over te gaan tot koop. Zorg ervoor dat alle productfoto’s hetzelfde formaat hebben. Zo creëer je een rustig beeld op de website.

Heb je een restaurant en maak je wel eens foto’s van gerechten? Zorg er dan voor dat gerechten heel mooi opgemaakt zijn. Het gerecht moet er vooral smakelijk uitzien. Zorg voor mooie kleuren. Vlekken op de borden zijn natuurlijk not done! Fotografeer van dichtbij en zorg voor zacht licht. Zo komen de details mooi uit.

Interieurfotografie

Wil je bedrijfsfotografie zelf doen en ga je jouw kantoor van binnen fotograferen? Of verkoop je badkamers of keukens en wil je die mooi op de foto zetten? Het is best lastig om dit goed te doen, omdat deze ruimtes dus binnen zijn en dan zit je vaak met slecht licht of te krappe hoeken maken het onmogelijk om de ruimte goed op de foto te krijgen. Zorg voor extra licht van speciale lampen of fotografeer op een zonnige dag. Dan komt er toch nog wat licht naar binnen via de ramen. Natuurlijk kun je de foto’s ook nog iets oplichten met bijvoorbeeld Photoshop. Krijg je de ruimte niet in een keer op de foto? Ga dan op een trap staan en kijk of het zo wel lukt.

Het lijkt misschien een open deur, maar zorg altijd voor een strakke en opgeruimde omgeving. Rommel zorgt voor een erg onrustig beeld en leidt af van het daadwerkelijke doel van de foto. Zorg er daarnaast ook voor dat de ruimte recht op de foto komt. Vind je dit lastig? Zet dan het raster aan op je camera. Leg de horizon of verticale lijnen (bijvoorbeeld deuren of hoeken) in de ruimte tegen de lijnen op het raster aan.

Schone lens

We sluiten af met nog enkele tips die voor de hand lijken te liggen, maar heel belangrijk zijn bij het maken van foto’s. Zorg voor een schone lens! Vlekken op de lens van je camera of smartphone zie je terug in de foto’s en dat wil je natuurlijk niet. Om een scherpe foto te krijgen is het daarnaast heel belangrijk dat je de camera of smartphone zo stil mogelijk houdt. Vind je dat lastig? Gebruik dan een statief.

Ga jij na het lezen van bovenstaande tips de bedrijfsfotografie zelf doen? Succes! En Kom je er niet uit? Of ben je na het maken van de foto’s niet tevreden? Onthoud: foto’s kunnen je website maken of breken! Besteed bedrijfsfotografie uit via StandOut.